Sliding Doors i företaget

Minns du filmen Sliding Doors? Den visar två möjliga händelseförlopp i en kvinnas liv beroende på om hon hann med eller missade ett tåg.

Ett litet ögonblick kan få stora konsekvenser. Du har säkert flera, om du tänker tillbaka. Sånt som har puffat dig åt det ena eller andra hållet. Människor du har mött – till synes slumpartat, men med stora konsekvenser. Livsförändrande saker du har hunnit med – eller inte – precis i sista stund.

Om du tänker efter – kan du hitta några sliding doors-moments i ditt företag? Mindre beslut ni har fattat, som har lett till stora affärer? En kollega ni anställt till en rutinroll, som visade sig ha exakt rätt sidokompetens för en kommande utmaning? Ett svängdörrsmöte med en gammal kollega, som gav svaret på en stor strategisk fråga?

Min övertygelse är att vi lättare kan ta tillvara våra sliding doors när vi har en plan för vart vi är på väg. Då ser vi samband lättare, t o m när de är osannolika.

Jag jobbar med varumärkesplaner. Vad vill vi, vad kan vi, varför, för vem och hur? Sätt ner foten med planen och var sen beredd på nästa sliding door.

BILD: Ett sliding-door-möte ledde till att min målning hänger på den optimala platsen. Jag hade haft frågan i luften ett tag. Plötsligt dök svaret upp.